2016. feb 01.

Gázkazánok garanciája és a vízkezelés.

írta: Budai Gázszerviz
Gázkazánok garanciája és a vízkezelés.

Milyen vízzel töltsük fel a fűtési rendszert?

gazkazan-szerviz.jpgSokat gondolkodtam rajta, hogyan kezdjek hozzá a kazánok vízkezeléséről szóló cikknek. Végül úgy döntöttem, hogy felvezetésként előbb legyen szó arról, hogy a gázkazánok garancia feltételei között hogyan szerepel fűtővíz minősége.

A gázkazánok a technológiai fejlődésnek köszönhetően egyre hatékonyabbak, energiatakarékosabbak, de egyre érzékenyebb szerkezetek is.

Érzékenyek a feltöltött víz minőségére, a levegő minőségére, de még az elektromos betáp feszültségre is.

Azt már tudjuk, hogy a kiépített új fűtési rendszerünket a kazán beüzemelése előtt ki kell mosni (fűtéstisztítás). Ez nem egyszerű slagolást jelent, hanem olyan gépi tisztítást, amely kitisztítja a rendszerből a vegyi és a szilárd szennyezőanyagokat is. A szennyeződésekből adódó meghibásodás garanciavesztéssel jár.

Ezen túl a feltöltött fűtővíz minőségének is megfelelőnek kell lennie. Nemcsak a víz keménységét kell beállítani, de a vezetőképességet és a különböző ásványi anyagok, sók koncentrációját is. A sótalanítást és az egyéb paraméterek beállítását ma már megfelelő berendezéssel végzik a szerelők, hasonlóan, mint a fűtéstisztítást. Más-más beállított értékekre van szükség az alumínium, és a rozsdamentes acél hőcserélők esetében.

A kazángyártók a garanciális feltételekben vagy leírják a vízre vonatkozó pontos értékeket, vagy csak utalnak a megfelelő minőségű feltöltött vízre.

Egy biztos, a nem megfelelő vízminőség is garanciavesztéssel jár. A szerelők ismerik feltöltött vízre vonatkozó értékeket, de a beüzemelők, a szakszervizek mérik is ezeket a paramétereket a kazán beüzemelésekor, javításakor.

De, nemcsak a garancia miatt kell ügyelnünk a fentiekre. A kazánunk hatásfoka, zajossága és élettartama múlik rajta.

A következő cikkben részletesebben írunk a kazánok vízkezeléséről és arról, hogyan történik ez a Budai Gázszerviz Kft.-nél.

Szólj hozzá

gázkazánok kazánok vízkezelése