2016. jan 28.

Hogyan cseréljünk gázkazánt?

írta: Budai Gázszerviz
Hogyan cseréljünk gázkazánt?

ariston-kazan.jpgA kazáncsere, a választható gázkazán típusok az uniós szabályok értelmében az idén megváltoznak.

Az energiatakarékos kondenzációs gázkazánokat kell választanunk 2016. július 1-je után. A kazáncsere sajnos így költségesebb lesz, de az olcsóbb üzemeltetésnek hála ez idővel megtérül. Erről, már sokat olvashattunk a hírekben, de a kazáncsere mellett szükséges egyéb átalakításokról már kevesebb szó esik.

Kazáncsere esetén a gázkémény ellenőrzésére, a kéményszakvéleményre, a gáztervre és az engedélyezési eljárásra, MEO-ra eddig is szükség volt. Ezek a gázkazán biztonságos üzemeltetésének a feltételei. Többnyire a fűtési rendszer tisztítása is mindig szóba került, ha máshogyan nem, a kazán garanciájával kapcsolatosan.

Kevesebbet foglalkoztunk eddig a kondenzációs kazánok hatékony üzemeltetéséhez feltételekről. Pedig a kazán magasabb árának megtérülése ezen múlik. Alapvetően két dologról van szó. Az egyik az alacsony hőfokon történő üzemeltetés, a másik a minél kevesebb ki-be kapcsolással járó korszerű fűtésszabályozás.

Az alacsony fűtőfolyadékkal történő üzemeltetéshez szükséges a nagyobb fűtőfelületek kialakítása. Nagyobb radiátorok, padlófűtések, falfűtések, vagy ezek kombinációjával érhetjük el, hogy a fűtésünk viszonylag kis hőmérsékleten is hatékony legyen.

Tovább javíthatjuk a kondenzációs kazánunk hatékonyságát a külső hőmérséklet érzékelővel ellátott időjáráskövető termosztáttal.

Ezeket a funkciókat az alap kondenzációs kazántípusok is tudják, és alkalmazhatóak társasházi lakásoknál is.    

Szólj hozzá

kazáncsere gázkazánok