2016. jan 08.

Amit a konvektorokról tudni érdemes

írta: Budai Gázszerviz
Amit a konvektorokról tudni érdemes

euro-f8-50f-konvektor_1_1.jpgAz egyre jobban közeledő hidegek és azon belül is a fagyok és hó közeledtével már nem lehet kikerülni annak a kérdését, hogy milyen fűtési módszerrel fogjuk tudni a legjobban és leggazdaságosabban felmelegíteni szobáinkat vagy az egész lakásunkat. Ha már van egy állandó fűtési szokásunk, akkor nyilván ez a kérdés már vagy még nem időszerű. De amennyiben azon gondolkodunk, hogy lecseréljük az eddigi rendszerünket, vagy csak egyes plusz, esetleg eddig kimaradt szobák fűtéséről szeretnénk gondoskodni, akkor nem árt figyelembe venni a konvektorokat is, melyek számos pozitív tulajdonsággal rendelkeznek.

A konvektoroknak több fajtái léteznek és használatosak.

Bár elsőre legtöbbünknek a gázkonvektorok jutnak az eszünkbe, jó tudni, hogy léteznek elektromos berendezések is, melyek magától értetődően az áramot használják a melegítéshez, egy a belsejében található fűtőszál segítségével. Ez utóbbi azonban csak akkor lehet jó megoldás, ha kiegészítő fűtésként használjuk (pl. fürdőszobában), hiszen nem alkalmasak az egész lakás felfűtésére. Kis mérete miatt könnyen elhelyezhető és mozgatható, de akadnak a falra felszerelhető darabok is.

zeusz-f8-50-latvanykonvektor_1.jpgA gázkonvektorok ettől elterjedtebbek, és akár az egész lakás fűthető velük. Inkább a nagyvárosokban kedvelt fűtési forma, de egyre inkább találkozhatunk velük kisebb falvak családi házaiban is. Egy gázkonvektor általában egy lakóhelyiség fűtésére alkalmas, de némi kompromisszum segítségével egy nagyobb teljesítményű konvektorral, akár nagyobb részeket is felmelegíthetünk. Anyagát tekintve két fajtát különböztetünk meg, az öntöttvasból és a lemezből készülteket. Öntöttvasból inkább a régebbiek készültek, de még ma is megtalálhatók, azonban drágábbak, mint a lemezes társaik. Előnyeik, hogy nem pattognak, és esztétikailag is kedvezőbb hatást keltenek. Azonban a lemezből készültek is ütemesen fejlődnek, így ezek is egyre kevésbé adnak ki pattogó hangot, és külsőleg is találhatunk már szebb darabokat.

Tovább bonthatjuk a gázkonvektorokat parapetes és kéményes elrendezésük alapján.

Az előbbi a falra szerelhető a nevét kapó része, a parapet segítségével. Így az égéshez szükséges levegőt ezen keresztül, a külső légtérből nyeri, valamint az égéstermék is ezen keresztül távozik. Ezáltal sokkal biztonságosabban használható, hiszen lényegesen kisebb a lehetősége annak, hogy a lakótérben szénmonoxid halmozódjon fel. Ezzel szemben a kéményes megoldás esetén a konvektor az égéshez szükséges levegőt a belső térből kapja. Így biztosítanunk kell a folyamatos levegőcserét. Főleg fontos ez új, műanyag nyílászárók esetén, hiszen ilyenkor lényegesen kevesebb friss levegő szökhet be a szobáinkba. Az égéstermék pedig ilyenkor a kéményen keresztül távozik. Itt nagyobb az esély arra, hogy rossz huzat esetén visszajöjjön a CO a belső légtereinkbe. Azonban az újabb készülékeknél már be van építve egy biztonsági érzékelő, mely visszaáramlás esetén azonnali leállítja a konvektor működését.

A gázkonvektorokról való vélekedés igen vegyes. Sokan cserélik le, mert úgy gondolják, hogy gazdaságosabb az egy központi helyről való fűtés, amely egyenletes hőt ad a lakás minden területén. Azonban ennek a gazdaságossága vitatható a konvektorral szemben. A gázkonvektorok ugyanis bár minden szobában külön melegítenek, így külön-külön szabályozhatóak is. Hiszen lássuk be, nincs mindig szükségünk arra, hogy minden szobában ugyanakkora hőmérséklet legyen! Ezen felül pedig hősugárzása segítségével könnyen és gyorsan fel tud melegíteni egy szobát, tehát akkor sem kell fagyoskodnunk, ha egész nap nem voltunk otthon, és mivel konvektorunk van, megtehettük, hogy nem ment egész nap a fűtés. Éjszakára pedig könnyedén lejjebb csavarhatjuk a hőfokot, hogy békésebb legyen az álmunk.

További előny, hogy semmilyen segédenergiát nem igényel a gázkonvektor, mellyel ellentétben a kazánok általában plusz árammal működnek. Nem beszélve arról, hogy egy családi ház központi fűtéssel való felszerelése nagyságrendekkel többe kerül, mint a gázkonvektorokkal való ellátása.

Hátrányként egyedül csak a már említett esztétikai hiányokat hozhatjuk fel, de ezen a téren is fejlődnek. Valamint be kell, lássuk, hogy nem ez a legkörnyezetkímélőbb megoldás arra, hogy felmelegítsük otthonunkat.

Mindezeken felül azonban ez egy nagyon jó módszer lehet arra, hogy gazdaságosan fűtsük fel lakásunkat vagy szobáinkat, kellemes hősugárzó meleggel, melyet az emberi szervezet egyébként is jobban tolerál. Melegítsünk hát könnyedén és költséghatékonyan!

Szólj hozzá

gázkonvektor gázkészülékek