2016. dec 19.

Szomorú aktualitás a szén-monoxid mérgezés

írta: Budai Gázszerviz
Szomorú aktualitás a szén-monoxid mérgezés

Miért veszélyeztetjük az életünket minden télen?

regi-kazan.JPGA késő ősztől tavaszig terjedő időszakban az otthon melege érdekében nélkülözhetetlen a fűtés beüzemelése. Minden évben sokat hallani a szén-monoxid mérgezés veszélyeiről, ám sajnos ennek ellenére is rendszeresen szedi áldozatait a csak csendes gyilkosként emlegetett gáz. Mivel színtelen és szagtalan, ezért a mérgezés megelőzésére, valamint a lakásban felhalmozódott gáz időben történő felismerésére érdemes kiemelt figyelmet fordítani.

De miről is van szó a mérgezés kapcsán?

Normál esetben az égés tökéletes és a kéményen keresztül távozik a füstgáz. Gond akkor van, ha az égés valamilyen oknál fogva nem tökéletes (kémény hiba, füstcső, vagy gázkészülék hiba, nincs elég oxigén az égéshez a helyiségben) szén-monoxid keletkezik és a lakótérbe jutva mérgezést okoz.

A mérgezés tünetei között a fejfájás, a bágyadtság éppen úgy szerepel, mint a szédülés. Sajnos tény, hogy amikorra ezek a tünetek már valóban szembetűnőek lennének, addigra az ember gyakorlatilag cselekvésképtelenné válik. Amennyiben a helyiségben tartózkodók többen is észlelik magukon a tüneteket, úgy érdemes azonnal gyanakodni. Ugyan a szén-monoxid színtelen és szagtalan, de ha a füstgáz egyéb összetevőit megérezzük, akkor is azonnal nyissuk ki az ablakot.

Természetesen ennél megbízhatóbb megoldás is létezik, mégpedig a szén-monoxid érzékelő felszereltetése.

Az eszköz ma már rendkívül kedvező áron beszerezhető, s az általa nyújtott biztonság pedig felbecsülhetetlen.

szen-monoxid-erzekelo.JPG

Az érzékelő felhelyezésére érdemes fokozottan figyelni. Célszerű körülbelül a fűtéstől egy-másfél méterre elhelyezni, legalább másfél-két méteres magasságban, a falsarkoktól minimum harminc centiméterre. Amint jelez az érzékelő, nyissuk ki az ablakokat, és amíg átszellőzik a lakás, addig mindenképp menjünk szabadba. A riasztás után célszerű azonnal szakembert hívni, aki átnézi a fűtési rendszert és azonnal kiszűri az esetleges meghibásodást. A profi segítsége egyébként akkor is nélkülözhetetlen, ha a fűtési rendszer beüzemeléséről van szó. Megéri már az októberi hónapban átnézetni a fűtőtesteket és a komplett rendszert, így biztosak lehetünk abban, hogy a bekapcsolás után kifogástalan állapotban szolgálja az az otthon melegét.

A szén-monoxidot nem véletlen nevezik sokan csak néma gyilkosnak, ugyanis nagyon alattomosan fejti ki hatását az emberi szervezetre. A belélegzett gáz megköti a hemoglobint, amely a vérben az oxigén szállítását végzi. A konkrét halálok tehát nem más szén-monoxid mérgezés esetében, mint a fulladás. Fontos tudni, hogy már egészen kis mennyiség belélegzése is halálos lehet. Amennyiben szerencsés a mérgezés kimenetele, és az érintettek életben maradnak, akkor is több órára van szüksége a szervezetnek ahhoz, hogy regenerálódni és stabilizálódni tudjon. Amennyiben erős a koncentráció, úgy már 1-3 perc alatt halálhoz vezet a mérgezés. A leggyengébb esetben két-három óra alatt tapasztalható a szédülés, a fejfájás, és az émelygés.

Szén-monoxid érzékelő választása alkalmával érdemes a drágább, de a hagyományos félvezetővel működő érzékelőknél megbízhatóbb megoldás, az úgynevezett elektrokémiai érzékelő mellett dönteni. Míg a másik verzió gyakran a hőmérséklet-változásra vagy például a klóros felmosóvízre is beriaszthat, addig az elektrokémiai változat jobban ki tudja szűrni a szén-monoxid levegőben való jelenlétét.

Egyértelműen látható tehát, hogy a szén-monoxid mérgezés nem játék, és érdemes a megelőzést nagyon komolyan venni. A széles körű tájékoztatás és figyelemfelhívás ellenére is minden évben hallani arról, hogy tragédiák történnek. Bízza a fűtési rendszer és a kémény ellenőrzését szakemberekre, így nyugodtan vághat neki a téli szezonnak!

Szólj hozzá

szén-monoxid szén-monoxid érzékelő gázkészülékek