2016. okt 10.

Miért fontos a gázkészülékek őszi karbantartása?

írta: Budai Gázszerviz
Miért fontos a gázkészülékek őszi karbantartása?

gazkeszulek-karbantartas_1.jpgElérkezett az ősz, és ezzel együtt lassan elérkezik a fűtési szezon is.

Az egyre hűvösebb éjszakákra reagálva sokan már most bekapcsolják a fűtést, hogy egy kicsit átmelegítsék az egyre inkább kihűlő lakásukat. Azonban a hosszú ideje nem használt készülékek okozhatnak meglepetéseket, hiszen sokak számára ilyenkor derül ki, hogy valami nincs rendben a fűtésre szolgáló gázkészülékükkel.

A szerelők pedig kisebb pánikrohammal találkozhatnak ebben az időszakban, hiszen mindenki ilyenkor hívja ki őket azzal, hogy valami probléma van. Érdemes tehát nekünk minél előbb lépni, és ha nem is érzékeltünk semmilyen gondot a gázkészülékeink működésében, akkor is kihívnunk a szerelőt az éves karbantartás miatt, hogy elejét vegyük a későbbi zűröknek. De mi is történhet, ami miatt érdemes legkésőbb ősszel elvégeztetni a gázkészülékek karbantartását?

A gázkészülékeink is piszkolódnak a használatuk során.

Ez azt jelenti, hogy folyamatosan por és más szennyeződések kerülnek beléjük, amelyek csökkenthetik a fűtés hatékonyságát. Ezáltal pedig nemcsak kisebb hőmennyiséggel számolhatunk, de a pénztárcánk is bánhatja, hiszen sokkal többet kell fűtenünk a megszokott vagy éppen a szükséges hő előállításához.

Ezt persze nem kizárólag a szennyeződések okozhatják a gázkészülékeinkben, de akárhogy is legyen, jobban járunk egy karbantartással. Egy karbantartás során ugyanis megfelelő technikával kitakarítják a készülékeinket, és minden egyebet is ellenőriznek bennük, hogy az a fűtési szezon alatt a lehető legjobban működjön.

gazszerviz-blog.jpg

Egy karbantartással az elejét vehetjük egyéb későbbi meghibásodásoknak is.

Sokszor sokkal olcsóbban megússzuk, ha időben észreveszik a problémát, és így még kisebb hibát kell megjavítani, mint amikor már a fűtési szezon alatt keletkezik a baj. Nem beszélve arról, hogy nyilván senki sem szeretne hosszabb-rövidebb időre fűtés nélkül maradni télen a meghibásodott gázkészülék miatt.

Már egy éjszakát sem kellemes vagy egészséges hidegben eltölteni a lakásunkban, pedig ezzel számolnunk kell, amennyiben elpusztul a gázkészülékünk miközben a munkáját kellene végeznie.

És ha már az egészségnél tartunk, akkor ennek a jegyében valóban megéri elvégeztetni az éves karbantartást. A nem megfelelően működő gázkészülékek ugyanis életveszélyesek is lehetnek, és nyilván senki sem szeretné ilyen helyzeteknek kitenni önmagát, a családtagjait vagy éppen a barátait. A nem megfelelő égés következtében ugyanis például szénmonoxid szabadulhat fel, melyet sokszor hívnak csendes gyilkosnak is.

Ez a színtelen, szagtalan és íztelen gáz ugyanis bizonyos koncentráció mellett fejfájást, hányást, szédülést okozhat, de nagyobb mennyiség vagy hosszabb kitétel mellett pedig akár halálhoz is vezethet a belélegzése. Ezen túl pedig akár gázrobbanás is bekövetkezhet a meghibásodott készülékek használata következtében, amelyről pedig nem kell elmagyarázni, hogy milyen következményekkel jár a lakás és a benne tartózkodók számára.

Az összes felsorolt indok elmondható azzal kapcsolatban is, hogy miért is nem szabad a gázkészülékeket otthon karbantartani, és meghibásodás esetén megszerelni.

A hozzá nem értő kezek ugyanis akár további problémákat okozhatnak. Mindezeket figyelembe véve tehát mindenképpen érdemes inkább a szerelőt kihívni. A legjobb pedig az, ha még a probléma előtt, az éves karbantartás miatt hívjuk ki a szerelőt, hogy a későbbiekben valóban ne lehessen semmilyen probléma. Igyekezzünk minél előbb elvégeztetni a karbantartást, hiszen a fűtési szezon előtti nagy hajrá alatt valószínűleg többet kell várnunk a szerelőre, mint ha még időben gondolkozunk.

Szólj hozzá

gázkészülékek karbantartása gázkészülékek