2016. máj 25.

Ha gázkazán, akkor csak kondenzációs

írta: Budai Gázszerviz
Ha gázkazán, akkor csak kondenzációs

Július 1-e után csak kondenzációs gázkazán helyezhető üzembe

30402620_s.jpgA korszerűtlen gázkazánok beüzemelésének tilalmát már tavaly szeptember 26-án be kellett volna vezetni nálunk is.

Akkor az épületgépészek, a kazángyártók és forgalmazók, illetve egyéb szakmai szervezetek lobbi tevékenységének köszönhetően módosították a kormányrendeletet. Így a bevezetését elhalasztották 2016. július 1-re.

Milyen legyen akkor a gázkazán?

Az EU előírás szerint csak olyan készülék kerülhet forgalomba az unió területén, amely legalább 86%-os hatásfokkal működik.
Ez azt jelenti a gyakorlatban, hogy csak kondenzációs gázkazánt lehet üzembe helyezni július 1-től. Ugyanis ennek a fokozott energiatakarékossági feltételnek jelenleg ezek a kazánok felelnek meg.

Egy kazáncsere költségét igencsak megemeli, ha a régi kéményes vagy egyszerű turbós kazánt kell kondenzációsra cserélni. Milyen költségekről van itt szó?
Egyrészt a kondenzációs kazánok ára is magasabb, de nagyobb költséget az új füstelvezető kiépítése jelenti.kazancsere-1.JPG

A kémény bélelése, újra bélelése az új kazánnak más anyagot, technológiát igényel. Mivel a kondenzációs kazánok a füstgáz melegének nagy részét visszanyerik, a hidegebb füstgáz páralecsapódásokat okozhat a kéményben. Ennek a savas folyadéknak ellen kell állnia a kéménybélés anyagának.kazancsere-2.JPG

Mit nyerünk egy modern gázkazánnal?

A kazáncsere hírek többnyire arról szóltak a témában, hogy „egy vagyonba kerül a kazáncsere”, „többszörösére drágul a kazáncsere”, ami a kéménybélelés hosszától függően meg is állja a helyét.
De nézzük mit kapunk a pénzünkért?

Mindenekelőtt egy fokozottan biztonságosan működő kazánt. Ez a beruházás a növeli az otthonunk komfortját, és nem kevésbé az értékét. Igaz kézzelfogható számításokat nehéz prezentálni, főleg olyat, amely minden lakásra igaz, de a szakvélemények megegyeznek abban, hogy optimális esetben 10-25 %-os megtakarítás elérhető.

Mindent összegezve a kazáncsere július 1-e után sokba kerül ugyan, de hosszútávon szerintem jól járunk.

Szólj hozzá

kondenzációs kazán kazáncsere