2016. jan 21.

Cirkók karbantartása

írta: Budai Gázszerviz
Cirkók karbantartása

Cirkók biztonságos üzemeltetése

A hazai háztartások nagy részében valamilyen gázzal ellátott készülékek, cirkók segítségével fűtenek.

Ez érthető is, hiszen praktikusabb és tisztább, mint ha hagyományos tüzelőanyagokkal fűtenénk. Nem kell gondoskodnunk külön a fűtőanyag beszerzéséről, arról, hogy a tűz nehogy kialudjon, ha elfelejtünk rakni a tűzre, és nem szemeteljük tele a lakást levelekkel, szénporral, nem viszünk be a fával nemkívánatos férgeket és bogarakat, stb. Fűthetjük az egész lakást egy helyről, és egyenletes meleg fogad minket minden szobában.

Mindezek a pozitív tulajdonságok ellenére azonban itt is találhatunk negatívakat is.

kazancsere.jpgDe a gázkészülékek, a cirkók biztonságos működtetésével többnyire kiküszöbölhetők.

Ugyanis legnagyobb veszélyforrása ezeknek a szerkezeteknek a meghibásodás esetén történő rendellenes működés lehet. Az esetleges gázszivárgás, túlforrósodás kellemetlen és nagyon is veszélyes pillanatokat okozhat a lakóknak.

Épp ezért a cirkók biztonságos üzemeltetésének első és legfontosabb lépése a rendszeres karbantartás és felülvizsgálat. A cirkó karbantartását érdemes minden évben elvégeztetni még a fűtési szezon előtt, hogy megbizonyosodhassunk a felől, hogy a kazánunk, és azzal együtt az egész rendszerünk jól, hiba nélkül működik. A szakemberek ilyenkor átvizsgálják a kéményt, az égésterméket kivezető csövet, az érzékelőket, a gázcsatlakozási pontokat, az égőtéri hőcserélőt.

Mindezt a szerelők műszerekkel végzik, melyekkel könnyedén észrevehető az esetleges gázszivárgás. Amennyiben a kéményben nincs kellő huzat, a kéményseprő segítségét kell kérni. Ennek elmulasztásával a lakók saját és családjuk életét veszélyeztetik, hiszen CO áramolhat vissza a lakásba.

Fontos továbbá ellenőrizni a tűztérszigetelést, hiszen ennek a figyelmen kívül hagyása is életveszélyes lehet. Jobbik esetben csak a kazánunk megy tönkre hamarabb, de rosszabb esetben akár gázrobbanást is okozhat.

A karbantartás során továbbá kitisztítják, esetleg át is mossák az eszközöket, az elvízkövesedett részeket pedig speciális savakkal maratják le.

Szánjunk időt és pénzt erre az éves karbantartásra, és így veszély és gond nélkül tudjuk majd működtetni gázkészülékeinket.

Saját magunk ne kezdjünk bele a karbantartásba, hiszen szakértelem nélkül több kárt okozhatunk, mint hasznot! Amit mi tehetünk az a rendeltetésszerű használat. Ezen felül pedig nem árt, ha beszerzünk egy szénmonoxid érzékelőt, mely jelez, ha baj van, így mindig biztonságban érezhetjük magunkat.

Továbbá fontos még a megfelelő légellátás. A gázkészülékek légellátását ugyanis mindig biztosítani kell, főleg, ha „A” vagy „B” típusú gázfogyasztó készülékkel rendelkezünk. A magyar háztartások nagyobb részében pedig ez van. Tehát, ha esetleg nemrég cseréltük a nyílászáróinkat, akkor ügyeljünk arra, hogy egy-egy ablak azért legyen nyitva, mert levegő nélkül gázkészülékünk nem fog megfelelően működni.

felulvizsgalat.jpgA cirkó éves karbantartásán felül pedig az egyéb gázkészülékeink felülvizsgálatát is rendszeresen el kell végeztetni.

Ezt még a törvény is szabályozza. A felhasználói berendezés műszaki-biztonsági felülvizsgálatát ugyanis mindenki köteles minden 5. évben elvégezni, a csatlakozó-vezetékek felülvizsgálatát pedig minden 10. évben vagyunk kötelesek elvégeztetni.

Ha mindezeket betartjuk, akkor nyugodtan hátradőlhetünk, és nem kell azon izgulnunk, hogy esetleg nem vagyunk biztonságban, a házunkban a fűtési szezon alatt. Tartsuk karban hát gázkészülékeinket, vizsgáltassuk felül a rendszerünket, és legyen álmunk nyugodt a meleg és barátságos otthonunkban!

Szólj hozzá

gázfelülvizsgálat gázkészülékek karbantartása cirkó javítás cirkó karbantartás